Farekulağı (Anagallis L.)

Farekulağı (Anagallis L.)

Mesajgönderen Bennur » Prş Mar 24, 2011 17:15

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım: Ericales
Familya: Primulaceae
Cins: Anagallis L.
Resim
GENEL ÖZELLİKLERİ
15-45 cm. kadar boylanabilen bitkinin yere yatarak uzayan sürgünleri, bu sürgünler üzerinde karşılıklı ve sapsız dizili yeşil yaprakları vardır. Mavi renkli çiçek açar. Bazı türlerinin çiçekleri tururncudur.
ÇİÇEKLENME DÖNEMİ
Haziran–Ağustos
YAŞAM ALANI
Ekin tarlaları, yol kenarları, ekilmiş arazi, nehir kenarı, killi toprak, kayalık yamaçlar
TÜRKİYE’DEKİ DAĞILIMI
Adana, Bolu, İstanbul, Şırnak, Bartın, Artvin, Aydın, Hatay, İçel, İzmir, Muğla, Nevşehir, Samsun, Sinop
ÖNEMİ VE KULLANILIŞI
Zayıf nitelikli toprağı olan bazı bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Farekulağı (Anagallis), çuha çiçeğigiller (Primulaceae) familyasına ait bir bitki cinsidir Kimileri Myrsinaceae familyasında sınıflandırır
Türkiye'de Anagallis arvensis türü yaygındır Bu tür, bir yıllık otsu ve çıplak bitkilerdir Yaprakları sapsız olup, mavi veya kırmızı çiçeklidir
Resim
Türler
Anagallis acuminata
Anagallis alternifolia
Anagallis arvensis
Anagallis barbata
Anagallis brevipes
Anagallis crassifolia
Anagallis djalonis
Anagallis filiformis
Anagallis foemina
Anagallis gracilipes
Anagallis hexamera
Anagallis kingaensis
Anagallis minima
Anagallis monelli
Anagallis oligantha
Anagallis peploides
Anagallis pumila
Anagallis rubricaulis
Anagallis schliebenii
Anagallis serpens
Anagallis tenella
Anagallis tenuicaulis
Anagallis tsaratananae
Resim
Farekulağı ‘nın İçerdiği Maddeler:
Bitkisel yağ asitleri, eterli uçucu yağlar, protein, karbonhidrat, yağ, vetimon, terphyomel, A vitamini, vücut için gerekli mineralleri ihtiva etmektedir.
Farekulağı ‘nın Özellikleri:
Farekulağı’nın kendine has ve keskin bir kokusu bulunmaktadır. Çiçekleri ilkbahar aylarında açmakla birlikte beyaz ve kırmızımsı beyaz renktedirler. Yaprakları altı genelde tüylüdür. Bu bitkinin kolayca terleme yapabilmesini sağlamaktadır. Genel olarak kurutularak tüketilmektedirler.
Farekulağı ‘nın Faydaları:
- İştahsızlığı giderir.
- İdrara çıkmayı kolaylaştırır.
- Bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.
- Kronik kabızlığa iyi gelir.
- Mideyi kuvvetlendirir.
- Safra salgısını arttırır.
- Sinir sistemini kuvvetlendirir.
- Soğukalgınlığına iyi geldiği bilinmektedir.
- Kesinlikle bir doktora danışarak kullanılmaktadır. Fazla alınan dozları zararlıdır. Hamilelere önerilmemektedir.
Kullanıcı avatarı
Bennur
Hobibahçemiz
 
Mesajlar: 3063
Kayıt: Cum Şub 05, 2010 23:29
Konum: İstanbul

Dön Tıbbi, Aromatik Bitkiler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir